1- Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri nelerdir?
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 7. Maddesinde belirtilmiştir.
Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri şunlardır:
a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
b) Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
c) Ceza Muhakemesi Kanununun 90 ıncı maddesine göre yakalama.
d) Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.
e) Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.
f) Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.
h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.
ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.
j)Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanununun 168 inci maddesine göre yakalama.
k)Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25 inci maddelerine göre zor kullanma.
Koruma ve Güvenlik Hizmeti Sayılacak Görevler nelerdir?
5188 sayılı Kanun gereğince yapılmakta olan para ve değerli eşya nakil işlemlerindeki, özel güvenlik görevleri, özel güvenlik uygulaması bulunan kurum ve kuruluşlarda özel güvenlikle alakalı (nöbet hizmeti, koruma ve güvenlik planı hazırlanması) gibi görevler, özellikle sanayi bölgeleri olmak üzere mal giriş çıkışı olan yerlerde giriş-çıkış kayıtlarının tutulması, mal kaybının önlenmesi, mal güvenliğinin sağlanması ve kantarlarda ölçüm yapılması gibi görevler,için görevlendirilenler, Koruma ve güvenlik hizmetinin bir parçası olarak değerlendirilir ve bu alanlarda özel güvenlik görevlisi istihdam edilebilir. Alarm izleme merkezlerinde operatör görevi ile özel güvenlik izni olup kamera sistemi olan yerlerde görüntü takibi görevi mutlak suretle özel güvenlik görevlisi tarafından yerine getirlir.